De welbekende reis...

Sorry, eigenlijk is dit meer een Over Ons! Hoe ben ik terecht gekomen bij clickertraining? Ik zal kort mijn reis beschrijven. En ik dénk, dat het voor jou wel eens herkenbaar kan zijn 🙂

Het begon, zoals bij veel paardenmensen, op de manege. Na daar 6 jaar lessen gehad te hebben, kreeg ik een eigen pony. Isa heette ze. Met Isa ging alles “makkelijk”: ze deed wat ik vroeg van haar, als ze dat niet deed, trok ik iets harder of gaf ik een tikje met de zweep. Maar nooit gaf zij haar duidelijke mening, altijd ging ze braaf door. Dus mijn methode was goed, toch?

Isa was een c-pony, dus werd ik snel te groot. Zij is teruggegaan naar haar eerste eigenaresse waar ze nu 24/7 buiten mag zijn met leuke vriendjes. Iets wat ik toen nogal raar en “over the top” vond… Vanaf daar komt Ins in beeld! Ins had last van een hoop trauma’s, geen vertrouwen in zichzelf, was bang én boos op heel de wereld. Vanaf dat moment werd ik al wat meer een softie. De intentie was om niet over zijn grenzen te gaan, te kijken wat hij aankan en hem weer vertrouwen in zichzelf te geven. Dit toen nog met R-

Na een jaar of 3 begonnen we met R- in combinatie met voerbeloning, dit scheelde al enorm voor Ins! Hoe dat per se werkte wist ik allemaal nog niet. Het trainen met (opbouwende) pressure-release technieken voelde voor mij uiteindelijk niet meer goed, dus: sinds maart 2021 zijn Ins & ik volledig gericht op het force free trainen met R+  En ik kan je vertellen… het heeft verbaast me nog stééds hoeveel positiefs dat ons heeft gebracht!

Al na een week had ik een totaal ander paard: gemotiveerd, relaxed, blij. Een aantal “problemen” die we maar niet opgelost kregen, waren zelfs al binnen 2 trainingen verleden tijd. Meteen ben ik de boeken ingedoken en heb me voor verschillende cursussen ingeschreven. Er ging een compleet nieuwe wereld voor mij open. En zo, jawel, ben ik uitgekomen op het maken van het Trainingslogboek!

xx Nina en Ins